Olli-Pekka Paasivirta Vihreän kauppatieteilijän ajatuksia

Palkkamaltti ei ole avain onneen

Palkkamalttia nostetaan usein ratkaisuksi Suomen vientiongelmien parantamiseksi. Monet pitävät palkkojen laskua eli sisäistä devalvaatiota ainoana vaihtoehtonamme, koska luovuimme ulkoisen devalvaation mahdollisuudesta liityttyämme euroon. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli. Hyvä tuote ei koostu vain halvasta hinnasta, vaan oivaltavasta ideasta ja laadukkaasta toteutuksesta. Tuotteen myynti ei myöskään ole kiinni vain hinnasta. Markkinoinnilla ja brändillä on merkittävä rooli.

Menestyneet suomalaisyritykset Nokiasta Supercelliin ovat nousseet johtavaan markkina-asemaan olemalla edelläkävijöitä, ja panostamalla tuotekehitykseen. Meidän ei ole järkevää tyytyä valmistamaan bulkkitavaraa, ja kilpailemaan mahdollisimman halvoilla työtunneilla. Olemme korkean osaamisen maa, joka menestyy laadukkailla tuotteilla ja osaavalla työvoimalla.

Palkkamaltilla on kuitenkin sijansa, sillä mitkään keksinnöt eivät riitä takaamaan kilpailukykyä jos palkankorotukset ylittävät tuottavuuden kasvun. Palkkamaltti ei ole avain onneen, mutta se on yksi monista tekijöistä joilla Suomen vientisektori saadaan taas tolpilleen.

Pääpainon pitää olla uuden luomisessa ja ongelmien ratkaisussa. Meidän kannattaakin jatkossa panostaa yhä enemmän koulutukseen ja tutkimukseen, sekä houkutella korkeaa osaamista vaativia investointeja Suomeen. Suomen tulevaisuus on lopulta tuotteissa jotka myyvät itsensä erinomaisuutensa, eivät halvan hintansa takia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Palkkamaltilla on kuitenkin sijansa, sillä mitkään keksinnöt eivät riitä takaamaan kilpailukykyä jos palkankorotukset ylittävät tuottavuuden kasvun."

Noinhan se on. Maailman vaikeimpia asioita ovat ja -sanat. Jos pidämme tärkeänä vain tuotteiden laatua tai vain hintakilpailukykyä, päätöksenteko on kohtalaisen helppoa, mutta tulokset huonoja. Mutta kun pidämme tärkeänä tuotteiden laatua ja hintakilpilukykyä, homma muuttuu monin verroin vaikeammaksi, mutta tuloksiakin voidaan saavuttaa. Valitettavan usein keskustelu kuitenkin jumittuu tuohon joko-tai asetelmaan jossa (kovasti karkeistaen) kinataan siitä, tavoittelemmeko korkeaa työttömyyttä vai matalia palkkoja.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Juuri näin. Pelkällä palkkamaltilla ei pitkälle pötkitä, ja palkkojen alennukset myös syövät talouskasvua.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Vaan kuka sen saa määrätä, milloin missäkin tarvitaan palkkamalttia ja milloin missäkin innovaatiota kilpailukyvyn nostoon? Aina kun osuu omaan nilkkaan, irtoaa vikinä että nyt on juuri se väärä näistä käytössä.

Tässähän on kaksi mahdollista ja todennäköistä tekopyhyyttä. Yhtäältä palkansaajat eivät suostu uskomaan palkkamalttiin, silloin kun todellakin juuri sitä tarvittaisiin, vaan vaativat yrittäjiä innovoimaan niin, että on varaa maksaa toivottu palkka. Toisaalta kierot yritykset voivat ajaa palkkamalttia silloinkin, kun palkat eivät varsinaisesti ole se mistä kenkä olennaisesti puristaa, vaan kyse on muutoin markkinoilla pärjäämisestä.

Mistä milloinkin tiedetään kumpi on FAKTA.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Vastaisin näin:

1) Palkkojen nousu ei saa ylittää tuottavuoden nousua.

Tämä on hyvä ohjesääntö, mutta luonnollisesti omia etujaan ajavat tahot yrittävät vääntää hommaa suuntaan jos toiseen. Palkkamaltissa on hyvä muistaa, että palkkojen lasku laskee kotimaista kysyntää.

2) Tutkimus ja kehitysmenojen olisi hyvä olla Suomen kaltaisella maalla maailman huippuluokkaa -suhteellisesti. Sama koskee koulutusmenoja. Nämä ovat niitä investointikohteita joissa eurolle kasvaa korkoa, ja sijoitus kannattaa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jo vuosia harjoitettu palkkamaltti ja "leikkaukset eivät näköjään ole pienentäneet leipäjonoja. Eikä kohentaneet vientiä. Eikä työttömyysluvuissa ole tapahtunut suuria pienennyksiä. Jossain mättää.
Sekään ei auta yhtään, vaikka kuinka katsottaisi taaksepäin, syytellen edellisiä vallankahvassa olleita.
Minulla ei ole ratkaisun avainta muuhun, kuin käyttää äänivaltaani vaaleissa. Toivoen, että olen "satsannut oikeaan hevoseen".

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Itseasiassa palkkamaltti on auttanut kustannuskilpailukyvyn parantamisessa: http://www.sttk.fi/2016/06/29/sttk-vuosien-palkkam...

Se toinen puoli kuitenkin vielä uupuu, nimittäin koulutukseen ja tutkimukseen satsaaminen...

Toimituksen poiminnat