Olli-Pekka Paasivirta Vihreän kauppatieteilijän ajatuksia

Puolustuspuhe Ylelle

Oulun Läänin Kokoomusnuoret vaativat 6.3 kovin sanoin nettisivuillaan Ylen rahoituksen lopettamista verorahoista. Perusteluina he sanoivat Ylen olevan puolueellinen, ja kansalaisia ryöstävä. Kokoomusnuoret pitivät myös naurettavana ajatuksena, että julkisesti rahoitettu mediatalo olisi tehokas sananvapauden puolustaja.

Olen täysin päinvastaista mieltä, ja syystä. Nimenomaan julkisesti rahoitettu mediatalo on paras tapa taata pääsy riippumattomaan ja tutkittuun tietoon ihan jokaiselle suomalaiselle. Mediamarkkinoilla yksityisesti toimivat mediatalot joutuvat journalismia tehdessään pohtimaan usein minkä uutisen tekeminen kannattaa, ja minkä ei. Ne ovat usein osakeyhtiöitä, joiden perimmäinen tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Sanottakoon kuitenkin, että Suomessa myös yksityisten mediatalojen journalismi on onneksi usein laadukasta. 

Muistutan kokoomusnuoria, että kansalaisilla on äänestämällä ja lukuisilla muilla keinolla mahdollisuus vaikuttaa tuetaanko Yleä vai ei. On hieman falskia ja populistista kutsua valtiorahoitteisuutta kavallukseksi ja ryöstämiseksi. Olen tutkinut viime aikoina useita kansainvälisiä lehtiä, ja harmikseni törmännyt useimmiten maksumuureihin. Tieto ei ole maailmalla ilmaista, mutta minusta ihmisillä on siihen oikeus.

Yle on kaukana puolueellisesta mediatalosta. Kokoomusnuorten esimerkkinä käyttämä Kioski-ohjelma on haastanut minusta erinomaisesti kaikkien puolueiden kansanedustajia mahtavissa facebook live-lähetyksissään. Odotan Yleltä jatkossakin kovatasoista ja puolueetonta uutisointia maailmalta, ja päivän polttavista kysymyksistä. Jos jokin instituutio julkaisee kokoomusnuorten ideologian kanssa risteäviä katsauksia maailman menoon, se ei suoraan tarkoita että materiaali on puolueellista. Minusta on hienoa, että Yle tuo erilaisia ihmisiä ja ajatuksia esiin, vaikken olekaan heidän kanssaan aina samaa mieltä. Sitä on aidon riippumattoman median toiminta, sen ei kuulu miellyttää aina kaikkia, päinvastoin. 

Minusta on sen sijaan ollut sääli katsella useiden ansiokkaiden toimittajien erovirtaa, ja on kyllä selvää, että jokin Ylen sisällä mättää. Toivon kuitenkin etteivät nykyiset ongelmat saa ihmisiä unohtamaan sitä vuosia jatkunutta laadukkaan journalismin virtaa jonka Yle on meille suomalaisille tarjonnut. Kiitoksen osoitan erityisesti ehdokasgallerioiden kuvaamisesta useissa vaaleissa. Se jos mikä on aito demokratiateko, vaikka tämän vuoden vaalikoneet hieman jumittivatkin suurien kävijämäärien johdosta.

Yleisradion rahoittamista verovaroin on ehdottomasti jatkettava. Näinä klikkiotsikoiden aikana me tarvitsemme puolueetonta ja tutkivaa journalismia enemmän kuin koskaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Yle alkaa olla viimeinen tiedonvälittäjä Suomessa. Muut keskittyneet aivottoman viihteen levittämiseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oulunlääniä ei ole aikoihin ollut olemassakaan. Läänistä on muodostettu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat.

Vieläkö sinä asut kahdessa läänissä, nimittäin Turun ja Porin läänissä ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oulunlääniä ei ole aikoihin ollut olemassakaan. Läänistä on muodostettu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat.

Vieläkö sinä asut kahdessa läänissä, nimittäin Turun ja Porin läänissä ?

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Kyseessä on yhdistyksen virallinen nimi, kannattaa kysyä heiltä miksi asia on näin. :)

Ville Valkama

Kahdesta asiasta samaa mieltä

1) "Mediamarkkinoilla yksityisesti toimivat mediatalot joutuvat journalismia tehdessään pohtimaan usein minkä uutisen tekeminen kannattaa, ja minkä ei. Ne ovat usein osakeyhtiöitä, joiden perimmäinen tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen."

2) " Näinä klikkiotsikoiden aikana me tarvitsemme puolueetonta ja tutkivaa journalismia enemmän kuin koskaan!"

Jotta tuo 2 saadaan toteutumaan pitää YLE pitää vapauttaa poliittisesta ohjauksesta jota parlamentarismi tuo tullessaan ja löytää tapa, jolla YLEn ohjaus annetaan poliitikoilta tavallisille kansalaisille.

Juuso Hämäläinen

Se mitä vähiten kaivataan on Ylen ohjelmatarjonnan ja tuotannon alistaminen kaikelle kansalle. Se on sama kuin kansa päättäisi mitä musiikkia esitetään Musiikkitalossa tai mitä opetetaan yliopistoissa.

Jos näin tehdään niin Yle on pian kaupallisten kanavien tasolla lähettämässä viihdettä ja urheilua.

Saksa on sivistysvaltio, jossa pari vuotta sitten parlamentissa ministeri totesi, että veroilla tuettujen tv-kanavien on kerrottava kansalle asioista, joista kansan tiedettävä, ei asioista, joita se haluaa kuulla ja nähdä. Tämän paremmin ei voi tiivistää tavoitetta julkisesti maksetulle medialle.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Oulun kokkarinuoret ne siinä vain uhoavat ja provoavat matkien samalla kopsupomon fillarikommunismi-retoriikkaa. Sitten on syytä olla kunnolla huolissaan, jos ja kun emopuolueen sisältä alkaa kulua samankaltaisia äänenpainoja.

Eero Mattila

Ylen organisaatio on samalla tavalla tiensä päässä kuin kaikki muutkin maamme ylipolitisoituneet virastot. Kun vuosikausia päällikkötason virat on täytetty poliittisilla mandaattijärjestelyillä on asiaosaaminen jäänyt vain suorittavan portaan varaan. Hallinto paisuu vuosittain ja tuotannolle asetetaan säästötavoitteita.
Mikään organisaatio ei kauaa pyöri politrukkien ohjauksessa, joita ei välttämättä edes ohjelman teko kiinnosta.

Pari ajatusta tilanteen korjaamiseksi. Ylen ohjelmatoiminnan tavoitteisiin tulee selkeämmin kirjata tasapuolisuuden ja totuudellisuuden tavoite. Toimittajien ei saa antaa ajaa omia agendojaan tai tehdä ristiretkeä verorahoitteisessa mediassa. Vastuukysymykset ohjelmien sisällöstä tulee olla selkeitä.

1. Päällikkötason johtajien poliittinen tausta ja asiaosaaminen näkyviin. Johtajien määräaikaisuuksia tulisi todellakin noudattaa.

2. Ulkopuolisia ohjelmaostoja kotimaisilta tekijöiltä freelancereilta ja tuotantotaloilta lisättävä, niin että Ylen ummehtunut ja yksipuolistunut ohjelmatarjonta saa uutta ideaa ja ruutuun/eetteriin uusia ihmisiä. Ulkopuolisten ostojen osuus nostettava 30-40 prosenttiin uustuotannosta.
2.5. Suomalaisille mediakouluille oma lähetyspaikka, jossa voidaan ajaa oppilaiden tekemiä ohjelmia. Ohjelmatuotanto mielellään yhteistyössä teatteri- , tanssi- ja säveltaiteen kanssa.
2.6. Joku kanava missä myös kansalaiset pääsevät vähintäänkin pitchaamaan omia ohjelmaideoitaan.

3. Matala organisaatio. Ohjelmien tilausjärjestelmä sujuvaksi ja tilaajille valtaa ja vastuuta. Varmuuden vuoksi määräaikaisuus voisi olla paikallaan. Hallintoneuvosto arvioi ja antaa tilaajille mahdollisuuden jatkaa vuosittain, jos on onnistuttu annetuissa tavoitteissa mm. totuudellisuuden ja tasapuolisuuden suhteen.

Usko puolueettomuuteen Ylen ohjelma- ja uutistuotannossa täytyy palauttaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Muistaakseni joitakin vuosia sitten tehtiiin päätös, jonka mukaan YLE:n on levitettävä yhtä aivotonta hömppää kuin muutkin kanavat (tietenkään päätös ei ollut muotoiltu tällä tavalla, mutta tämä oli se asiallinen sisältö). Onko tämä päätös pyörretty?

(Jos joku haluaa etsiä sitä päätöstä googlaamalla, niin veikkaan, että "markkinaehtoinen" voisi olla yksi hyvä sana käytettäväksi hakufraasissa.)

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

500 Milj euroa vuodessa on kohtuuton summa pakkoveroa siitä hyvästä, että saadaan muutama ajankohtaisohjelma ja uutiset. Yle on arvokas osa suomalaista tiedonvälitystä, mutta sen verovaroin kustannettu toiminta pitää suhteuttaa tämän kansakunnan taloudelliseen kantokykyyn.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

YLE:n budjetti per capita on jokseenkin samansuuruinen kuin BBC:n budjetti.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvä analyysi, suosittelin. On aivan selvää, ettei makkarakauppiaan heiluttama massisäkki edistä riippumatonta journalismia. Kuten sanoit, Ylen lisäksi on (onneksi) joitain voimakkaita kaupallisia mediataloja, jotka antavat tilaa laadukkaalle ja riippumattomalle journalismille.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ei ole ainuttakaan syytä jatkaa nykyisenkaltaisen Yleisradion rahoittamista verovaroilla. Asiaa voi perustella vaikka kuinka pitkästi. Tässä lyhyesti voi todeta että Yleisradio ei ole välttämätön ja se on veronmaksajille liian kallis.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Nimenomaan julkisesti rahoitettu mediatalo on paras tapa taata pääsy riippumattomaan ja tutkittuun tietoon ihan jokaiselle suomalaiselle.]

Kyllä. Olisi ollut. Halua riippumattomuuteen vain ei ole ollut.

[Muistutan kokoomusnuoria, että kansalaisilla on äänestämällä ja lukuisilla muilla keinolla mahdollisuus vaikuttaa tuetaanko Yleä vai ei.]

Maksukortti olisi oiva keino äänestää.
Tästä on ollut ennenkin puhetta?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen samaa mieltä kuin blogisti. En ymmärrä alkuunkaan Kokoomus-nuoria, jotka haluaisivat antaa suuren yksityisen rahan hoitaa kansalaisten tiedontarpeen tyydyttämistä.

Kyllä kaikissa sivistyneissä demokratioissa on Ylen kaltainen ei-kaupallinen radio- ja tv-toimintaa harjoittava järjestelmä. Ylen vahvuutena on se, että sen toimintaa valvoo kaikkia puolueita ja mielipidesuuntia edustava kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto. Ohjelmaa siis valvoo Suomen kansa. Kyllä tällainen organisaatio on uutis- ja kulttuuritarjonnan kannalta luotettavampi kuin mainostajilta ja suurfirmoilta rahansa saava kaupallinen radio- ja tv-toiminta.

Kehottaisin valitsemaan Ylen monilta kanavilta. Kyllä sieltä löytyy joka päivä lukuisia laatuohjelmia. Itseäni harmittaa, kun en ehdi katsoa ja kuunnella kaikkea korkeatasoista ohjelmistoa.
Tällä kertaa huolenani on se, että Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat joutuneet pääministerin tossun alle. Sellainen ei sovi Suomen, sananvapauden mallimaan, kuvaan.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231788...
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231670...

Kaikissa sivistyneissä demokratioissa on Ylen kaltainen julkisesti hallittu mediatalo. Yle palvelee melko hyvin suomen- ja ruotsinkieiisiä kansalaisia. Ylellä on myös venäjänkieliset lähetykset, joita olin tuottajana panemassa alulle vuodesta 1990. Mutta meiltä puuttuvat muut tärkeiden maahanmuuttajaryhmien omakieliset lähetykset. Olisi otettava oppia Australian SBS:stä, jolla on yli 70 kieltä, mm. suomi. Olen raporteillani avustanut suomenkielisiä ohjelmia jo neljännesvuosisadan. Tällaisiin lähetyksiin Ylen pitäisi saada lisää rahaa:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Minäkin olen/olisin, ajatushan on varsin mainio. Se vaan ei ole meillä toiminut - Yle ei ole tyytynyt osaansa vaan on halunnut olla "enemmän".

Eikö kuitenkin kansalaisen tiedontarpeen tyydyttämisen tason ja lähteen ratkaise kansalainen itse? Vai olsiko kovemmat otteet tarpeen?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kun tullaan siihen pisteeseen, että verovaroin kustannettu YLE syö elintilan muilta tiedonvälittäjiltä, se ei enää paranna tasapuolista tiedonvälitystä, vaan heikentää sitä.

Yle on mielestäni ihan hyvä toimija muiden joukossa - se vain on nyt paisunut aivan liian suureksi ja kalliiksi suhteessa suomalaisten veronmaksajien kantokykyyn.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ilman Yleä koko televisio olisi turha kapistus. Radiosta puhumattakaan.

Toimituksen poiminnat