Olli-Pekka Paasivirta Vihreän kauppatieteilijän ajatuksia

Suomalainen työntekijä ei ole ulkomaalaista parempi

Helsingin Sanomat uutisoi 7.7 taksikuskista joka oli liimannut autonsa takalasiin tarran ”onneksi on suomalainen taksikuski”. Jutusta nousi paljon keskustelua, ja moni ihmetteli syytä siihen miksi tarra on ollut sopimaton. On melkeinpä arkipäiväistä kuulla ihmisten suosivan mieluummin suomalaisia yrityksiä, tai vaikkapa valittavan kun lähikaupassa oli taas ulkomaalaistaustainen myyjä. Taksin takalasissa ollut tarra ja siitä käyty keskustelu kuvaavat hyvin monen suomalaisen tuntemusta siitä, että suomalainen työntekijä on luonnollisesti parempi kuin ulkomaalainen.

Suomalainen työntekijä ei kuitenkaan ole ulkomaalaista parempi. Vaurautta ja hyvinvointia syntyy työstä, ja se on meidän kaikkien etu. Ulkomailta tänne muuttaneen työntekijän työpanos on ihan yhtä merkittävä kuin suomalaisenkin. On vaarallista alkaa luokittelemaan työtä tekevien ihmisten kykyä työskennellä heidän mahdollisen maahanmuuttajataustansa perusteella. Päinvastoin, meidän pitäisi olla tyytyväisiä että joku on muuttanut Suomeen, ja on mukana rahoittamassa yhteiskuntamme toimintaa.

Viime aikoina keskusteluun on noussut työikäisen väestön määrän supistuminen Suomessa. Tämä on merkittävä ongelma, sillä yhä pienempi joukko ihmisiä tulee elättämään kasvavan joukon työvoiman ulkopuolella olevia ihmisiä. Hyvinvointivaltion rahoituksen pohja murenee siis vuosi vuodelta, eikä tulevaisuus näytä hyvältä. Toisaalta emme saa tulevaisuudessa irti kaikkia taloutemme kasvumahdollisuuksista, jos työvoiman määrä vähenee. Ainakaan jos jatkamme samaa rataa.

Tarvitsisimme vuosittain useita tuhansia työntekijöitä lisää, jotta voisimme säilyttää edes nykyisen tilanteen. Siksi työperäisen maahanmuuton edistäminen on mainio ratkaisu väestön vanhenemisesta johtuvien haasteiden voittamiseen. Työperäistä maahanmuuttoa voidaan edistää useilla poliittisilla päätöksillä, mutta loppujen lopuksi ihmiset muuttavat Suomeen omasta tahdostaan. Suomen on oltava houkutteleva maa tehdä töitä ja rakentaa uutta elämää. Yksi tekijä mikä varmasti tällä hetkellä vähentää Suomen houkuttelevuutta on syrjivä asenne ulkomaalaistaustaisia ihmisiä kohtaan.

Väestön ikääntyessä ja yritysten kansainvälistyessä on avattava rohkeasti ovet maailmalle. Se on hyvien ja menestyvien yritysten, ja Suomen elinehto. Ei väheksytä ihmisiä heidän ulkonäkönsä tai poikkeavan puhetapansa perusteella, vaan toivotetaan ihmiset tervetulleeksi maksamaan veroja ja tekemään töitä Suomeen. Se jos mikä on isänmaallista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Otsikko tulisi korjata muotoon suomalainen työntekijä ei aina ole ulkomaalaista parempi.

Kysymys on siitä miten paremmuus mitataan.

Kantasuomalaisessa duunarissakin on omat etunsa.

Jos ei muutoin niin ainakin siten, ettei homman tekeminen kaadu kielimuuriin.

"Toivotetaan ihmiset tervetulleeksi maksamaan veroja ja tekemään töitä Suomeen."

Oliko tuo vihreiden nuorten virallinen kannanotto nykyiseen pakolaispolitiikkaan vai pelkästään kaino toivomus?

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Otsikon pointti on se, että suomalaisuus tai ulkomaalaisuus ei vaikuta työntekijän paremmuuteen. Ulkomaalainen voi olla parempi työntekijä kuin suomalainen, ja kääntäen sama.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jotkut taksikuskit puolestaan ajattelevat, että "onneksi oli suomalainen asiakas".

Eräs taksikuski kertoi Helsingissä joitakin vuosia sitten, että monet vanhemmat taksikuskit eivät halua tulla ULA-kutsusta hotellien eteen noutamaan asiakkaita, koska pelkäävät, että joutuisivat puhumaan englantia.

Ehkäpä jotkut asiakkaatkin vastaavasti mieltävät asian samalla tavalla. Kun on suomalainen kuski, niin tuntee pärjäävänsä paremmin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"joitakin vuosia sitten"

Ettei vain olisi ollut joitakin vuosikymmeniä sitten? ULA-taksit ovat jo muinaishistoriaa.

Nykyisin Helsingissä joutuu jo pelkäämään todenteolla, ettei taksissa pärjää suomenkielellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noin kymmenen vuotta sitten, reippaasti tällä milleniumilla.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Maassa maan tavalla, ei taksien tartte ulkomaan kieltä osata, mutta Suomessa kyllä taksien pitää osata suomenkieltä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

Osaahan he ihan riittävästi. Navi vie perille. Kuskit keskittyvät ajamiseen ei rupatteluun.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #22

Navi voi viedä perille, jos osaa kirjoittaa siihen osoitteen oikein. Meillä on paljon vaikeita osoitteita, joiden kirjoittaminen ei välttämättä ulkomaalaiselta onnistu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Ehkäpä nykyaikana kansainvälisessä Helsingissä voisi hyvinkin edellyttää taksikuskien osaavan englantia. On monia ammatteja, joissa pelkkä suomen kieli ei riitä, vaikka kuinka olisimme Suomessa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #34

Suomessa on viralliset kielet suomi ja ruotsi.

Kyllähän meillä osataan englantiakin, mutta maassa maan tavalla.
Saksassakaan ei ole ohjeet kuin saksaksi metrossa.

Meillä liikaakin mennään muiden ehdoilla.

Maassa maan tavalla ja kielellä.

Ei pidä nöyristellä joka käänteessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

En tarkoittanutkaan, että mitään lakia pitäisi säätää taksikuskien kielitaidosta, mutta taksiyhtiöt voisivat kyllä alkaa edellyttää ainakin Helsingin seudulla kuskeiltaan auttavaa englannin kielen taitoa ja valmiutta käyttää sitä tarvittaessa.

Onhan useissa työpaikoissa englannin kielen vaatimus itsestäänselvyys. Useat työpaikkailmoituksetkin julkaistaan siksi englanniksi. Siitä riippumatta mitkä Suomen viralliset kielet ovat.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Eihän tarvitse! Riittää kun osaa laskea. Koko kirjoitus on niin laaja, että siihen voi vastauksia (näkemyksiä) antaa vain uudella kaiken järkevän poissulkevalla omalla tekstillä, joka on siis: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Olen samaa mieltä, ja eri mieltä, kuten on kai muissa yhteyksissä tullut selväksi. Kuten taannoin blogissani kirjoitin niin taksille kyllä riittää, että osaa ajaa löhtöpisteestä kohteeseen. Sen sijaan lääkärille ei riitä se, että ymmärtää vikana olevan "longs" - vai riittääkö?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomalaiset osaavat yleensä suomea joka on tärkeimpiä kriteerejä työntekijöitä palkattaessa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Samaa mieltä! Olipa kyseessä sitten:
-taksikuski
-pizzanpaistaja
-rakennusmies
-merimies (jäänmurtaja)
-merimies (muu murtaja)
-lakimies

Ajatelkaapa ja kuvitelkaapa lakimiestä joka ei kunnolla osaa suomea vaan puhuu hyvää ruotsia - no jaa. Entä jos puhuukin Pohjois-Suomen saamelaiskäräjillä pelkkää saamea?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kyse ei ole paremmuudesta vaan siitä että voi mainostaa:

”Onneksi on suomalainen taksikuski!”
Tässä ei sanota että on parempi jos joku ajattelee niin niin sitten ajattelee.
Kyse on suvaitsevaisuudesta myös suomalaisia kohtaan.

Käyttäjän MarkoAhtiainen kuva
Marko Ahtiainen

Kansalaisuus tai etninen alkuperä ei ylipäätään tee jostakusta parempaa tai huonompaa työntekijää tai muuten kansakunnan kannalta merkityksellistä. Asenne, teot ja yksilön valinnat ovat keskeisessä osassa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kyllä tekee. Kielitaito on tärkein. Pitää lisäksi tuntea ja tietää monia asioita,joita ei ulkomaalainen opettamatta tiedä. Lapiotyö onnistuu ehkä parhaiten. Mutta esim sähköasentajana ei voi toimia, eikä poliisina. Parempi on mielestäni se,joka pystyy työn tekemään, ei se, joka ei säännösten takia voi sitä tehdä, vaikka osaamista olisikin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olen samaa mieltä, ja rankasti!

Hiljattain asiasta kirjoitin:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Tärkeintä on mielestäni: osaaminen, ei paperipätevyys.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kyllä tekee. Kielitaito on tärkein. Pitää lisäksi tuntea ja tietää monia asioita,joita ei ulkomaalainen opettamatta tiedä. Lapiotyö onnistuu ehkä parhaiten. Mutta esim sähköasentajana ei voi toimia, eikä poliisina. Parempi on mielestäni se,joka pystyy työn tekemään, ei se, joka ei säännösten takia voi sitä tehdä, vaikka osaamista olisikin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Asenne, teot ja yksilön valinnat ovat keskeisessä osassa".
Minkään sortin osaamisella ei siis ole mitään merkitystä ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansalaisuus tai etninen alkuperä ei ylipäätään tee jostakusta parempaa tai huonompaa työntekijää tai muuten kansakunnan kannalta merkityksellistä."

Niinpä, esimerkiksi viime sodissa suomalaiset olivat huomattavasti kiinnostuneempia puolustamaan Suomea kuin esimerkiksi venäläiset eikä tänne silloin Somaliastakaan tunkua ollut.

Juhani Syvänen

Pitäisi ehkä sanoa että onneiksi ei ole suomalaista työntekijää. Suomalainen kun on laitoimiin lakkoin AY liikeen puolesta pakoitettu ja tottunut siihen että etuisuudet vain kasvavat ja työpäivä lyheneet. Kilpailu on sanana jo kauhistus AY liikeelle. Kuitenkin Suomi on kilpailusta jäljessä ja juuri se synnyttää työpaikkoja. Moni maahanmuuttaja on valmis kovempaan työhön ja pidempään päivään ja näin maksamaan veroa ja kasvatamaan meidän hyvinvointia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tunnen muutama kymmentä työtöntä, joille blogisti on vapaa mennä kertomaan miten huutava työvoimapula meillä on. Eihän sitä eläkepommia ole odotettu kuin kohta 50 vuotta, odotan oman toimeentuloni kannalta sitä päivää kuin kuuta nousevaa.

Idea työn perässä maahanmuutosta on kaunis, kunnes tajutaan että suurin osa maahantulijoista ei pysty kunnon töitä surkealla kielitaidollaan tekemään, mitään tietotaitoa ei ole, joten heitä pitää kouluttaa jopa 10 vuotta ennen kuin he ovat edes keskiverto työttömän tasolla, puhumattakaan siitä miten heidän mukana tuomansa kulttuuri toimii länsimaisten arvojen kanssa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 12

Päivän aviisista (TS) sain oppia että kaikkia rakennusalan työpaikkoja ei ole saatu täytettyä lounaisrannikolla vaikka porkkanaksi on liitetty ilmainen asunto ja maksuton joukkoliikenne.
Nyt vaan tuttavillesi tiedoksi että hakemusta vetämään jos koulutus on kunnossa.

Toisaalta se kertoo nykymenosta jotain että joku on valmis kävelemään läpi Euroopan rakentaakseen täällä elämän ja työpaikan perheensä elättämiseksi. Toinen taas ei halua vaihtaa paikkakuntaa. Siitä voi sitten itse kukin vetää johtopäätökset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toisaalta se kertoo nykymenosta jotain että joku on valmis kävelemään läpi Euroopan rakentaakseen täällä elämän ja työpaikan perheensä elättämiseksi."

Tämä kertoo lähinnä että nykymeno on sairasta. Ihmiset kilpailevat kuka halvimmalla tekisi. Jätetään vaimo ja lapset kotimaahan ja asutaan jossakin kontissa tai työpaikan pukuhuoneessa, saadaan minimipalkka verottomana Suomessa, kotimaassa tämä on suurempi raha. Suomen talous vaan ei tule kestämään kun veronmaksajia on liian vähän eikä velaksi voi loputtomiin elää.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Toinen taas ei halua vaihtaa paikkakuntaa. Siitä voi sitten itse kukin vetää johtopäätökset".
Kunpa maailma olisikin yhtä yksinkertainen. Entä jos ei ole rahaa muuttaa ? Jos joutuukin itse maksamaan muuttonsa ? Ehkä puoliso on juuri kovalla työllä tai hyvällä onnella saanut pitkän työttömyyden jälkeen siedettävän työpaikan nykyisessä asuinkunnassaan ?

On ehkä rakennettu talo hartiapankilla jonnekin periferiaan ja sitten pitäisi se liki lahjoittaa pois ja mennä vaikkapa vuokralle Helsingin hinnoilla ? Uudessa paikassa ehkä vain toinen saisi jonkinlaisen työpaikan ja senkin jollain 0-tuntisopimuksella.

Olisiko ollut n. vuosi sitten, kun joku muutaman miljoonan vuosituloilla porskuttava TV:ssä ihmetteli "muuttohaluttomuutta". Ei kai muutto niillä tuloilla ja asemassa vaikeaa olekaan. Uusi firma maksaa ja hoitaa muuton kokonaan, osoittaa kämpän eikä puolison tarvitse edes ajatella palkkatyötä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jaa. Tuommoisesta haluaisin nähdä työtarjouksen jotta voisin ottaa kantaa. Yritin googlata, mutta ainut mitä löysin oli juttuja vuokratyövoimasta.

Useimmiten kun näihin tapauksiin törmään, on kyseessä siitä, että muutto toiselle puolelle Suomea voi olla aika iso juttu jos tarkoitus on siirtää koko talous perheineen, omaisuutineen päivineen vain noin vuoden työsopparin perässä.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Vastaus kommenttiin nro 12:

Se että meillä on työttömiä ei tarkoita sitä että emme tarvitsisi lisää työvoimaa. Varsinkin kun talous alkaa kasvaa, tarvitaan yhä enemmän työikäisiä ihmisiä.

Juhana Vartiainen ilmaiseen asian hyvin: "Tämä on kuitenkin osoittautunut poliittisesti vaikeaksi. Monet suomalaiset eivät selvästikään usko, että työn tarjonnan lisääminen eli työhalukkaiden ihmisten määrän kasvu johtaa korkeampaan työllisyyteen. Tästä asiasta taloustiede on kuitenkin lähes musertavan yksimielinen. Kun työvoima kasvaa, kasvu johtaa myös työllisyyden kasvuun."

https://juhanavartiainen.fi/2015/tyovoima-rajoitta...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Väitän, ja tiedän olevani oikeassa, että sosiaalisten tulonsiirtojen "tasapäistäminen" johtaisi siihen, että työttömyys vähenisi, työllisyys kasvaisi.

Hannu Wegelius

Kaikesta sitä mutistaan. Yleensä varmaankin suomalainen asiakas haluaa mieluusti suomalaisen kuljettajan, (siksi kai sitä mainostaa), eikä siinä ole mitään väärää tai laitonta ole. Eihän siinä ole mistään paremmuudesta kysymys.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

http://sakarirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235...

Onpa yllättävää, että juuri vihereiden edustaja on taas puolustelemassa maahanmuuttajia suomalaisista piittamatta. Tämä nykyinen taksiuudistus polkee ensitisestään pieniä taksikuskien palkkoja. Lisäksi lisää ulkomaalaisten taksikuskien määrää, joka vie suomalaisten työpaikkoja.
Varmaan sadannen kerran kysyn taas, mitä hyöntyä sellaisesta ulkomaalaisesta työvoimasta suomen taloudelle joka vie suomalaisten työpaikkoja?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Rakennusallala on tälläkin hetkellä 16 prosentin työttömyys.
https://rakennuskassa.fi/download/2017/toukokuu_20...

Ja esim. pk-seudun rakentajista noin puolet on maahanmuuttajia. Voidaan siis sanoa, että ulkomaalainen työvoima korvaa osittain suomalaista työvoimaa.

Ja seuraavaksi joku sanoo, että rakenusalan työttömyys on Suomessa kovin alueellista. Aluks muistutan, että pk-seudullakin työttömyysprosentti on 10.1. Toiseksi ennen yleistä, että Pk-seudulle tultiin pohjoisempaa Suomesta keikkatöihin. Nykyisin maahanmuuttajat hoitavat nämä hommat.

Miksi työperäistä maahanmuuttoa voisi hoita siten, että maahanmuuttajat korvaisivat mahdollisiman vähän suomalaista työvoimaa? Eli sovellettaisiin tarveharkintaa kaikkeen typeräiseen maahanmuuttoon. Yhtään järkevää vastausta en ole saanut tähän.

Käyttäjän MikkoHeikkinen kuva
Mikko Heikkinen

Onhan niitä työntekijöitä, satojatuhansia jos olisi edes tahtoa järjestää niitä työpaikkoja. Palkan maksu tehdystä työstä olisi oiva askel oikeaan suuntaan. Vähenisi sosiaalimenot ja kasvaisi verotulot. Haluat siis säilyttää nykyisen tilanteen jossa sadat tuhannet istuvat kortistossa?

P.s. miten esim somalien työllistymisaste?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, olen ollut somalinkin kuljettamassa taksissa. Perille tuli.

Jaakko Paasonen

Joo joo. Mulle taas eräs ystäväni kertoi ,että somalikuski yritti laskuttaa iloista ravintola seuruetta 2 kertaa..eli ensin pankkikortilla,ja sitten toiselta matkustajalta käteisellä. Eikä muuten ollut ensimmäinen kerta.

Lienee kovinkin yleinen,tämä etninen,tapa hankkia lisäansioita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #104

"Eräs ystäväni kertoi" lienee epätoivoisin, joskin kovin yleinen, tapa levittää disinformaatiota.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Yksi mikä on eritäin huonoa uudessa taksiuudistuksessa on ettei siinä vaadita suomenkielitaitoa. Suomenkielitestit olisi hyvä tapa suojata suomalaista työvoimaa ulkomaalaiselta halpatyövoimalta. Mutta tähän ei selvästi löydy poliittista tahtoa esim. vihreitä. He(kin) ajattelevat näitä asioita ainoastaan maahanmuuttajien näkökulmasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eivät vihreät sen kummempia tässä asiassa ole kuin muutkaan. He(kään) eivät yleensä pysty ajattelemaan asioita maahanmuuttajien näkökulmasta, elleivät itse ole maahanmuuttajia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pääsisitköhän itsekään "suomenkielitestistä" läpi? Neljän rivin mittaisessa kommentissasi on ainakin kahdeksan virhettä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jotkut suomalaiset ovat parempia työntekijöitä kuin monet ulkomaalaistaustaiset, jotkut huonompia kuin useimmat. Suurin osa osuu sinne keskivaiheille, mistä löytyy ihmisiä joilla on kaikenlaisia taustoja.

Loppujen lopuksi kaikki kiteytyy työntekijään yksilönä. Siinä sukujuuret ovat varsin vähäpätöinen seikka.

Tietysti useimmissa ammateissa tarvitaan hyvä suomenkielen taito. Jos tämä on kohdallaan, sukutaustalla ei näytä olevan merkitystä. Näin minun kokemukseni mukaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kahden samaa työtä tekevän vertailu olisi vertailukelpoinen, jos molemmat olisivat koulutetut yhtä paljon. Jos molemmilla olisi työkokemusta samalta alalta yhtä paljon. Raskaissa ruumiillisissa töissä fysiikkakin olisi ratkaiseva.

Irina Gagarin

Ei Virolaisia ole niin paljoa, että Suomen työvoimapula sillä taittuisi (sitten jos se joskus edes tulee).
Afrikkalaisilla taas useinkaan ei ole halua, kiinnostusta tai osaamista työn tekemiseen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täällä Tampereella törmää nykyään jatkuvasti maahanmuuttajataustaisiin aspoihin kaupanmyyjistä bussikuskeihin ja siivoojiin yms.

En ole enää aikoihin kiinnittänyt huomiota aspojen ulkonäköön tai aksenttiin. Enemmistö hoitaa työnsä siinä missä kantaväestökin. Enemmistö aspoista hoitaa hommansa mallikkaasti ja huonoa palvelua voi saada myös kantaväestöltä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Hups, typoja. Piti kirjoittaa aspa, eli asiakaspalvelija.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #24

Ei siinä kai mitään typoja sitten ollut: "aspan" monikon genetiivi on varmaankin aspojen - kai :-).

En vain koskaan ollut törmännyt tuohon lyhenteeseen - sen takia kysyin eli kiitoksia vastauksesta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Niin juu. Tuo on niin yleinen lyhenne, että luulin kaikkien tuntevan tuon. Ehkä se ei sittenkään ole ihan niin tunnettu.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #27

Yleinen? Kuulin/näin sen ensimmäistä kertaa tänään sinun kommentissasi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #28

Kyllä tuo on nykyään ihan yleisessä käytössä. Ehkä sinä vain et ole törmännyt tilanteeseen, jossa sitä käytetään.

Helppari on ehkä vähemmän käytetty lyhenne. Helppari on henkilö, joka työskentelee help deskissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

En minäkään ole semmoista kuullut.

Pasi Linja-aho

voi vitt..!! miksi suomalaiset käy ammattikoulua ??? ynnä muuta koulua ?? sairasta on teidän ajattelu..todella säälittävää.!!!tämmösiä paskan puhujia suomi teettää kun ei ole töitä.!!miten v...ssa virolaiset ym. meni ohi suomalaise rakennusmiehe ?? ja samaa paskaa tulee lisää...haluan samaa höpöheinää ku vihreillä, muuten ei jaksa..!!!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta hitossa virolaiset rakennusmiehet menee suomalaisia edelle kun tulevat paljon halvemmiksi. Alihankkija voi käyttää hyväkseen heidän verottomuuttakin jos kierrättä työläiset verottoman jakson päättyessä. En tosin tiedä tämänhetkisestä ulkomaisia työntekijöita koskevasta laista, miten porsaanreijät on tukittu.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Lisäksi Suomen sossu maksaa esim. virolaisen työntekijän perheelle Viroon avustuksia. Arvatenkin nuo avustukset maksavat suomalaisille enmmän, kuin mitä työntekijä maksaa veroa Suomeen.
Hyvä kauppa suomalaisille veronmaksajille.
Mahtaako kukaan tarkistaa onko siellä Virossa todella perhettä ja minkä kokoista...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Suomalainen työntekijä ei ole ulkomaalaista parempi". Kysymys on siitä, miten arvioidaan.
Kun menen lääkäriin ja epäilen, että minulla on keuhkoputkentulehdus ja lääkäri, joka on nähnyt ensimmäisen päivänvalon lähempänä Kauriin kääntöpiiriä kuin Napapiiriä, sanoo: "Ei ole keuhkokuumetta". Tähän minä hitaammin k e u h k o p u t k e n t u l e h d u s. Hän siihen: " ei ole keuhkokuumetta kuule". Kyllä tuossa tilanteessa kaipaa ihka umpisuomalaista työntekijää - vaikka vähän huonompaakin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Vanhana tupakoitsijana voin kertoa sen, että keuhkoputkentulehdus on pikkuasia. Monella tupakoitsijoilla se on kroonisena, ei se paljon tahtia haittaa. Ehkä ei kannattaisi polttaa ihan niin paljon?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Millä helvetin logiikalla tähän maahan tarvitaan lisää työvoimaa kun reilusti yli 10% kansasta on työttöminä. On lienee perin selvää jokaiselle joka on robotisaatioon tutustunut että maailmasta häviää arvioilta noin 50% työpaikoista (perustuu Harvardin tutkimukseen). Vuoteen 2050 mennessä.

Ainut hyväksyttävä ulkomainen työvoima on korkeasti koulutetut spesialistit joita yritykset tarvitsevat. Suomen valtio on olemassa Suomen kansaa varten, jotenka Suomen kansalaisten tulee olla etusijalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kipein työvoimapula Suomessa vallitsee perusduunareista, koska suomalaiset duunarit eivät halua niitä hommia tehdä. Ei ole sattumaa, että miltei kaikki Helsingin hotellin siivoajat ovat maahanmuuttajia, suurin osa bussikuskeista, ravintoloiden tiskaajista j.n.e.

Robotisaatio hävittää osan niistä työpaikoista, joita nyt on olemassa, mutta niiden tilalle syntyy uusia työpaikkoja. Suomessakin oli maataloustöissä vielä 1930-luvulla noin 50% kansasta. Tänä päivänä vain muutama prosentti. Mutta työpaikkojen määrä on lisääntynyt roimasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kipein työvoimapula Suomessa vallitsee perusduunareista"

Missä?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Uusia työpaikkoja varmasti syntyy, mutten usko että niitä syntyy missää järkevässä suhteessa. Luulen myös että ne uudet työpaikat ovat vaatimukseltaan varsin kovia. Jotenka en usko että tarvitsemme näitä perusduunareita, työntekijöitä varmasti löytyy jos heille maksetaan asiallinen palkka.

Olettamukseni ei myöskään sisältänyt sitä oletusta että tiedemiehet pystyvat luomaan todellisen tekoälyn, joka viimeistään tuhoaisi työmarkkinat. Suomen kaltaista hyvinvointi valtiota lienee sitä hankalampi ylläpitää mitä vähemmän meillä on todellisia veronmaksajia. Perustulo lienee myös ainoa todellinen keino säilyttää yhteiskuntarauha tässä kuvittelemassani yhteiskunnassa, mitä enemmän kansalaisia on sitä hankalampi se on toteuttaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toi on ihan urbaani legenda jolla työnantajat puolustelevat halpatyövoiman värväystä. Monelle työttömälle kelpaisi mikä duuni tahansa.
Ostin eilen kotimaisia tomaatteja 1€/kg. Kohta ei taida olla enää ollenkaan maataloustuottajia. Miten sitten suu pannan, ellei ulkomailta enää tulekaan elintarvikkeita?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kipein työvoimapula Suomessa vallitsee perusduunareista, koska suomalaiset duunarit eivät halua niitä hommia tehdä".
Onkohan kokeiltu tarjota ja maksaa työstä palkkaa ? Eiköhän avainsana ole "halpatyövoima".

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"suurin osa bussikuskeista"
Tuon osan ainakin kuittaan höpö höpöksi.
Vuosina 2010-2011 kun olin työttömänä niin ihan mielelläni olisin alkanut ajamaan mansen paikkuria. Ongelma vaan oli, että korttini oli ABC.

D-kurssin kautta saa D-kortin ja yleensä työllistyy. Kuinka ollakaan niin ainakin tuohon aikaan oli paljon kursseja: Linja-autonkuljettajan koulutus maahanmuuttajille. Ei ollut minulla jakoa kurssille pääsemiseen. Ehkä olisi pitänyt hetkeksi paeta pois Suomesta ja hakea sitten paluumuuttajana kurssille?

Moniko bussikuski on mamu?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #76

Noin suurinpiirtein puolet tämän kaupungin bussikuskeista puhuu suomea murtaen. Tarkkaa tilastoa en ole tehnyt.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Vastaus kommenttiin 35:

Se että meillä on työttömiä ei tarkoita sitä että emme tarvitsisi lisää työvoimaa. Varsinkin kun talous alkaa kasvaa, tarvitaan yhä enemmän työikäisiä ihmisiä.

Juhana Vartiainen ilmaiseen asian hyvin: "Tämä on kuitenkin osoittautunut poliittisesti vaikeaksi. Monet suomalaiset eivät selvästikään usko, että työn tarjonnan lisääminen eli työhalukkaiden ihmisten määrän kasvu johtaa korkeampaan työllisyyteen. Tästä asiasta taloustiede on kuitenkin lähes musertavan yksimielinen. Kun työvoima kasvaa, kasvu johtaa myös työllisyyden kasvuun."

https://juhanavartiainen.fi/2015/tyovoima-rajoitta...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kun talous alkaa kasvaa, tarvitaan yhä enemmän työikäisiä ihmisiä."

Näitä voi kysellä kun tulee tarvetta, nyt näin ei ole.

Käyttäjän PerttuHuovinen kuva
Perttu Huovinen

Todellakaan ei ole pahasta työperäinen maahanmuutto. Mutta kuten sanoit: "Työperäistä maahanmuuttoa voidaan edistää useilla poliittisilla päätöksillä, mutta loppujen lopuksi ihmiset muuttavat Suomeen omasta tahdostaan. Suomen on oltava houkutteleva maa tehdä töitä ja rakentaa uutta elämää" Mikä on jopa suomalaisen mielestä hieno asia. Teretulemast, sanon minä. Mutta sitten sanot myöskin että " Yksi tekijä mikä varmasti tällä hetkellä vähentää Suomen houkuttelevuutta on syrjivä asenne ulkomaalaistaustaisia ihmisiä kohtaan." Niin tarkoitatko nyt tuolla sitä että suomalaiset eivät pidä elintasoturvapaikanhakijoista? Eiväthän he ole alkuunkaan työpaikan perässä, koska ei edes luku/kirjoitustaitoa, ainoastaan helpomman elämän. Sinulle vihreänä saattaa tulla järkytyksenä se että keskivertosuomalainen ei ole rasisti, natsi tai mitään muutakaan vasemmiston keksimää loukkaavaa nimikettä. Ainoastaan huolissaan tulevaisuudesta missä ikääntyvä suomalainen työvoima pitää huoltosuhdetta yllä näille "suomen pelastajille"- Nyt ihan vakava kysymys sinulle: Jos tämä ulkomailta tuleva laatutyövoima on niin perhanan upeata että Suomessa pitäisi hävetä silmät päästään ettei olla jo aiemmin ymmärretty kutsua, niin miksi sodattomissa lähtömaissa on siltikin kaikki aivan päin helvettiä verrattuna Suomeen? Sen kun osaat kertoa, niin eppäilen että on mahdollisuuksia ministeriksi asti.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

"Nyt ihan vakava kysymys sinulle: Jos tämä ulkomailta tuleva laatutyövoima on niin perhanan upeata että Suomessa pitäisi hävetä silmät päästään ettei olla jo aiemmin ymmärretty kutsua, niin miksi sodattomissa lähtömaissa on siltikin kaikki aivan päin helvettiä verrattuna Suomeen?"

Syy ei ainakaan ole kulttuuri, koska kaikki kulttuurit ovat yhtä hyviä ja kehittyneitä.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Vastaus kommenttiin 41:

Jos katsotaan vaikkapa naapurimaitamme Ruotsia ja Saksaa, niin huomaamme että ne ovat hyötyneet varsin selkeästi ulkomaisesta työvoimasta. Kuten sanoit, on todellakin hieman häpeällistä että olemme tämän suhteen jälkijunassa.

Asiasta kirjoitti hiljattain Roger Wessman:

https://rogerwessman.com/2017/07/06/suomi-jaa-jalk...

Huomautan myös, että työperäinen maahanmuutto ja pakolaisuus ovat kaksi eri asiaa. Pakolaisia pitää auttaa, koska he ovat kokeneet kauheuksia ja tarvitsevat tukea.

Törmäsin muuten päivällä mielenkiintoiseen tutkimukseen, jossa käsitellään pakolaisten syitä pyrkiä Eurooppaan, suosittelen lämpimästi:

https://demokraatti.fi/tutkimus-mursi-myytin-tasta...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Nimenomaan: "työperäinen maahanmuutto ja pakolaisuus ovat kaksi eri asiaa."

Joten: asetataan mumut ja suomalaiset samalle viivalle. Ne työperäiset mamut jotka tulevat tänne siksi, että suomesta ei tarvittavaaa osaamista löydy niin ovat kyllä paikkansa ja palkkansa ansainneet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #78

On itsestään selvää, että pakolaisia tulee auttaa. Yhtä itsestään selvää on sekin, että monet heistäkin työllistyvät. Sikäli jako työperäiseen ja muuhun maahanmuuttoon on tosiaan jonninjoutavaa saivartelua.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Oli kyllä vakuuttava tutkimus, tutkimus suoritettiin haastattelemalla "turvapaikanhakijoita" EU:n maaperällä. Tutkimus osoittaa sen että he ovat riittävän älykkäitä valehtelemaan. Valoja päälle?!

Ekonomisteja taas eivät kiinnosta haitat yhteiskunnalle, heitä kiinnostaa pelkästään pyhä talouskasvu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #99

Miksi laitat "turvapaikanhakijat" lainausmerkkeihin? Siihen ei ole mitään varsinaista syytä. No any single serious reason. Kuten ei siihenkään, että jotkut kirjoittavat "maahanmuuttokriitikon" ilman lainausmerkkejä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tarvitse säilyttää nykyistä tilannetta, kaikkea tavaraa on aivan liikaa ja hävikki on massiivista. Kammottavaa tuhlausta kun kulutetaan enemmän kuin mihin resurssit riittäisivät tulevaisuttakin huomioiden.
Sensijaan hoivaloille tarvittaisiin kipeästi lisää työntekijöitä.
Varsinaiseen aiheeseen liityen; minusta on päivänselvää, ettei suomalainen ole sen parempi kuin kukaan muukaan, jos on samanveroinen koulutus ja kokemus.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Vastaus kommenttiin 44:

Todella hyvä pointti, on valitettavaa että yhteiskuntamme rakentuu jatkuvan kasvun mallille, sillä nykyäänkin kasvu tarkoittaa usein lisääntyvää kulutusta.

Kuitenkin, jos haluamme kyetä rahoittamaan hyvinvointivaltion ja tarjota ihmisille asuttavat olot Suomessa, kasvu on melko välttämätön elementti.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomalainen taksikuski on juntti, jonka perse ei
helposti nouse auttamaan asiakasta.

Eero Halme

Vihreä opiskelijabroileri, joka ei ole koskaan ollut vielä oikeissa töissä yrittää opettaa meille työelämän realiteettejä.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Käsittämättömän typerä kannanotto. Miten kommentoit sitä, että robotiikka vie suurimman osan työpaikoista ja käytännössä jokainen maahan otettu pakolainen kasvattaa elätettävien määrää?

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Vastaus kommenttiin 55:

Olen tyytyväinen jos robotiikka joskus vie ihmisiltä tarpeen tehdä töitä joita he eivät halua tehdä. Sitten voidaan lanseerata vaikkapa joku perustulon tyyppinen malli.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuo on lähtökohtaisesti väärin ajateltu, että halpatyövoiman määrää pitäisi kasvattaa väestön ikääntyessä. Työperäisen maahanmuutonkin pitäisi ennemmin suuntautua tuottavalle ja korkeamman tuloluokan sektorille. Jos maahan muuttaa vaikka kuusihenkinen perhe, josta vain isä käy alemman tuloluokan työssä, sosiaalimenot vain kasvavat entisestään. Muuttavan perheen pitää olla niin tuottavassa työssä, että he pystyvät omien lapsiensa koulutuksen ja muiden sosiaalikulujen verran ja ylikin tuottamaan omalla veronmaksukyvyllään ja kulutuksellaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 56

Samahan koskee täysin meitä kantiksia. Jos siis halutaan arvottaa ihmisiä pelkästään näiden maksamien verojen kautta. Eivät kantasuomalaiset ole mitenkään oikeutettuja suojaan sellaista arvuutusta vastaan.

Ja kun kokeillaan ensin yhdellä ihmisryhmällä, tässä tapauksessa maahanmuuttajat, miten huonosti ja epäinhimillisesti ihmistä voidaan kohdella, on sen jälkeen helppoa soveltaa samoja keinoja myös muihin. Siinä vaiheessa on myöhäistä valittaa.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Nyt hyppäsit Tomi aiheesta täysin eriin, eli humanitääriseen maahanmuuttoon, jolla ei ole mitään tekemistä työperäisen maahanmuuton kanssa. Ongelmahan oli juuri, ettei julkinen taloutemme pysy kasassa väestön ikääntyessä. Toinen pointti on, että meillä on jo valmiiksi suuri työttömien joukko, jolloin ensisijaisesti pitäisi saada heidät työllistetyiksi sosiaalimenojen pienentämiseksi. Me joudumme jo nykyisellään rahoittamaan julkisia menojamme velkarahalla, eli ensisijaisesti pitäisi yksinkertaisesti pienentää julkista sektoria sen verran, että meno ja tulopuoli saadaan kuntoon.

Ja kyllä, myös teollisuutemme pitäisi saada korkeamman jalostusasteen luokkaan, jolloin myös kantisten tuottavuus hyppäisi ylöspäin. Talouden kasvattaminen väkimäärää lisäämällä tarkoittaa myös nousevia julkisia menoja, kun tarvitaan lisää kouluja ja päiväkoteja yms. Siksi työperäisen maahanmuuton pitää olla sellaista, että se kattaa myös vähintään siitä syntyvät julkisten menojen lisäykset. Näitä yksinkertaisia faktoja ei voi sivuuttaa tai se romahdus on varmaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Televisiosta tuli joskus sellainen sketsiohjelma kuin "Ihmisten puolue". Eräässä jaksossa joku sanoi, että täytyy pitää työperäinen ja humanitäärinen maahanmuutto erillään. Ja toinen säesti: "Kyllä! Vastustamme molempia!" Tulee eräs ihan oikeasti olemassaoleva puolue mieleen, mutta en nyt sano mikä, kiltti kun olen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En ole kovin uskonnollinen ihminen. Nyt kuitenkin otan kommenttiini uskonnon mukaan. Syynä se, että Suomessa on paljon lestadiolaisia, ja jopa vanhoillislestadiolaisia. Jopa kuuluisia sellaisia ja hyvin pärjänneitä (julkkiksia, rikkaita). Enkä todellakaan näe asioita ylipäätään siten, että vanhenpien pitäisi aina ja koko ajan elättää lapsensa, vaan pikemmin siten, että lapset elättävät joskus hamassa(?) tulevaisuudessa vanhempansa.

Kun siis mahdollistamme maahanmuuttajan lapsille hyvän koulutuksen niin se takaa paremman elintason meille kaikille kuin mitä olisi tilanne jos takaisimme sille yksittäiselle maahanmuuttajalla työn hanttihommissa, kuten nykyisin teemme.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Siinäkin tulee vastaan se ongelma, että meillä ei ole aikaa odottaa, josko siitä maahanmuuttajan lapsesta tulisi uuden Nokian luoja, koska seuraavan kymmenen vuoden sisään tulee jo suuria paineita julkisten menojen nousuun. Tuo on hienosti ajateltu, mutta nykyäänkin tuosta kehutusta koulutusjärjestelmästämme huolimatta tärkeimmät vientituotteemmekin ovat enimmäkseen matalan jalostusasteen bulkkitavaraa. Ja mitä vähemmän päätökset nojaavat realismiin, sitä kurjempi tulevaisuus on tiedossa kasvaville sukupolville.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #83

Lapsi tuo leivän pöytään! Olen toki sitä mieltä, että kaksi lasta per pariskunta on oikea määrä, myös Kiinassa. Mutta kaikkea hyvää ei voi saada heti.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #83

Lapsi tuo leivän pöytään! Olen toki sitä mieltä, että kaksi lasta per pariskunta on oikea määrä, myös Kiinassa. Mutta kaikkea hyvää ei voi saada heti.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

" meidän pitäisi olla tyytyväisiä että joku on muuttanut Suomeen, ja on mukana rahoittamassa yhteiskuntamme toimintaa".
Jos yhden mahdollisesti työkykyisen ja -haluisen mukana tulee koko suku laitoshoitoa tarvitsevine isovanhempineen, miten tuo yksi ehkä luku-, kirjoitus-, ammatti- ja kielitaidoton elättää itsensä ja sukulaisensa ?
Omassa maassaan tulija on saattanut olla sikäläisen mittapuun mukaan ammattitaitoinen. Suomessa saattaa olla eri mittarit.
Esim. poppamies voi olla jossain arvostettukin, mutta Suomessa tuo titteli ei juurikaan vakuuta.

Jo otsikko on suorastaan sairasta vieraskoreutta, rähmällään oloa.
Blogissa on monta sanaa, mutta yksikään niistä ei perustele suomalaisen huonommuutta.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Niin, ohitit pointtini täysin.

Joka siis oli: suomalaisuus tai ulkomaalaisuus ei vaikuta työntekijän paremmuuteen. Ulkomaalainen voi olla parempi työntekijä kuin suomalainen, ja kääntäen sama.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eikös otsikko ole "Suomalainen työntekijä ei ole ulkomaalaista parempi".

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta Vastaus kommenttiin #70

Jos suomalainen työntekijä ei ole ulkomaalaista parempi, se ei tarkoita että suomalainen on ulkomaalaista huonompi.

Yhäkin pointti on: suomalaisuus tai ulkomaalaisuus ei _itsessään_ saisi vaikuttaa työntekijän arviointiin.

Suomalaisuus tai ulkomaalaisuus ei siis _ominaisuutena_ vaikuta työntekijän paremmuuteen.

Otsikossa ei puhuta yksilöistä. Yksilöiden välillä todellakin on eroja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskustelu tulevaisuuden työvoiman tarpeesta samaan aikaan kuin nykyisestä työttömyydestä on vähän sama kuin keskustelu "kuoliaaksi säästämisestä". Kuoliaaksi säästäminen tarkoittaa sitä, että tiukan taloustilanteen paikkaamiseksi yritys säästää niin paljon, että ajautuu konkurssiin.

Työttömyys vaihtelee suhdanteittain ja kuten ylempänä olen todennut työttömyysprosentit ovat aika lailla samoilla tasoilla saman kehitysasteen maasta toiseen väestömäärästä riippumatta.

Yhteiskunta näivettyy, jos se ei pysty ylläpitämään riittävää määrää aktiiviväestöä huolehtimaan yhteiskunnan toimimisesta. Ja näivettyminen nostaa työttömyyden huikeisiin sfääreihin.

Työttömyys nyt ja tulevaisuuden työvoimatarve ovat kaksi eri asiaa. Tulevaisuuden työvoimatarpeen kannalta ratkaisuja väestön nuorentamiseksi ja lisäämiseksi pitää tehdä tässä ja nyt. Riippumatta juuri tämänhetkisestä taloustilanteesta.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Jotenkin mä vaan olen sitä mieltä, että nuorten vastavalmistuneiden sairaanhoitajien työllisyystilanne olisi parempi jos eläkeiäiset eivät niitä töitä tekisi. Saatan tosi olla väärässäkin.

Ja rinnastan tuon käsitykseni myös muille aloille, kuten takseihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän sairaanhoitajien työllisyystilanne ole aika hyvä nykyään joka tapauksessa.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tulevaisuuden työvoimatarvetta ei pysty kukaan ennustamaan. Jos tuo työvoimatarve kuitenkin muodostuu matalapalkka-alalle, on huomattavasti järkevämpää ja taloudellisempaa paikata sitä EU:n sisäisillä siirtotyöläisillä, kuin alkaa jonkin hypoteettisen päättelyn varaan alkaa rakentamaan maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Jos tulevaisuudessa tulee valtava tarve "perusduunarille"/manuaaliselle työlle joka ei suurta koulutusta vaadi. Niin miksemme voisi tässä tilanteessa tai siinä tilanteessa kun on selvää että näin tapahtuu, käynnistää massiivista rekrytointikamppanjaa. Tämä lienee helppoa nykyisessä maailmassa. Jos puolet maailman ihmisistä asuu köyhyydessä niin niitä tulijoita varmaankin olisi, jos heillä luvattaisiin työpaikka yhdessä maailman parhoista valtioista. Voisimme ehkä jopa kuoria kermat näistä ihmisistä. Voi olla myös aika naiivi ajatus.

Työvoimapula argumenttia on käsittääkseni käytetty jo 80-luvulta asti, en tosin ollut silloin elossa joten en voi tietää. Jos näin on niin huiputtaminen on mielestäni aika selvää, ehkä taustalla on vain "meillä on unelma" mentaliteetti missä työvoimapulaa käytetään keppihevosena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti jo 80-luvulla nähtiin tilastoista mitä tapahtuu suurten ikäluokkien astuessa eläkeikään. Ja toisaalta 80-luvulla vallitsi todellinen työvoimapula suhdannevaiheen huipulla. Sama oli tilanne 70-luvun alkuvuosina.

Muistan kun olin kesätyössä eräässä huolintafirmassa Helsingissä 1974 ja sinne haettiin irtisanoutuneen liikenteenhoitajan paikalle uutta henkilöä, niin Hesarin ilmoitukseen oli tullut kaikkiaan kolme hakijaa. Kuulin, että yhden sanottiin vaatineen "toimitusjohtajan palkkaa", toinen oli "sata vuotta vanha" ja kolmas hakija sitten valittiin, vaikka hänellä ei ollut alan kokemusta lainkaan. Oli nyt kuitenkin ruotsinkielinen ...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

80-luvulla pääsi lähes millä tahansa tutkinnolla tekemään töitä johon nykyisin vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto. Ja heitä on töissä yhä, ja se näkyy...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #92

Enoni oli nuorena miehenä meillä alivuokralaisena Töölössä 60-luvun ensimmäisellä puoliskolla ja muutettuaan meille hän etsi töitä laittamalla Hesariin parin rivin ilmoituksen "työtä haetaan" palstalle. Ei ollut juuri koulutusta lainkaan, mutta soittoja tuli puhelimeemme kymmenittäin. Hän valitsi lähimmän vaihtoehdon muutaman sadan metrin päästä bensa-aseman tankkaajana.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #93

80/90 luvun taitteessa minulla ei ollut ongelmia tekemisen suhteen. Kun vaan jonnekin töihin halusi niin sinne yleensä pääsi. Tänään ei mene noin :-(

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #94

Se vuosikymmenen taite oli suoranainen kliimaksi Suomen taloudessa. Saa nähdä toistuuko joskus. Totuus silloinkin kyllä iski kasvoille kuin märkä rätti vuoden 1990 syksyllä, kun työttömyystilastot raketoivat "lätkämailan" tavoin ylöspäin neuvostokaupan loputtua.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #95

Nyt on toki ongelmia kaupankäynnissä kun on noita pakotteita puolin jos toisin. Onnneksi Suomeen saamme apua.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olet jossain määrin väärässä. Työvoimapula on tämän päivän todellisuutta. Suomesta ja suomalaisista ei vaan löydy halukkaita työntekijöitä niihin tehtäviin joita olisi tarpeen tehdä - jos löytyisikin niin palkka on liian matala ja selkä kipeä.

Ja siksi meille tulee tänne marjanpoimijoita maailman ääristä, jotka sitten käyvät liian matalien palkkojen vuoksi oikeutta ...kin.

Onko sitten työvoimapula oikeasti "työvoimapula" jota käytetään keppihevosena. Kyllä - sitä se liian usein on, mutta miksi?

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Kirjoitat: "Suomalainen työntekijä ei kuitenkaan ole ulkomaalaista parempi. Vaurautta ja hyvinvointia syntyy työstä, ja se on meidän kaikkien etu. Ulkomailta tänne muuttaneen työntekijän työpanos on ihan yhtä merkittävä kuin suomalaisenkin. "

http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/09/20/Hamin...

Eli kun valtio on kehitysmaa -kuten Suomi sisävesiliikenteen osalta- niin se tarkoittaa, että kehitettävällä toimialalla pitää tuoda kyseisen alan ihmisiä ulkomailta,-jopa massatuontina.

Koska Suomen geo/liikenne/kauppa poliittista asemaa ei ole tahdottu havaita sisävesiliikenteen kehittämisissä -ei edes EU tavoitteiden mukaisesti, vaan liikenteen kokonaisvaltainen kehittäminen on tehty viimeiset kymmenen vuotta , teollisuuden lyhytnäköisistä omista poliittisista (lobatuista) lähtökohdista -ns Suomi on saari strategialla- , niin ulkomailta voidaankin tuoda koko tuotantohenkilöstö hoitamaan, maassa tekemätöntä uutta transit toimintaa.

Kuten esimerkissä : Suomen tietoisesti kehittämättä jätetyn sisävesiliikenne logistiikan takia nyt keski euroopasta tuodaan työn suorittava henkilökunta ( 150 henkeä)lähes kokonaisuudessaan Suomeen ja aputyöt jäävät suomalaisille(50) . Ja koko Suomessa tehty liiketoiminta ja siitä saatu liiketoiminta hyöty menee suurelta osin ulkomaille(Belgia)

Tässä yksi kehitysmalli uusille toiminnoille työn suorittamiseksi, silloin kun Suomi ei siihen kykene.

Fancy Free

Onpa likinäköinen kirjoitus. Ulkomaalaisen työnvoiman mukana tulee myös pitkällä ajanjaksolla vaikuttavia seikkoja kuten eri kulttuurien elämäntavat ja uskomukset jotka eivät välttämättä millään tavoin vastaa suomalaista kulttuuria.

Toimituksen poiminnat