Keskustalainen ilmastopolitiikka menee päin mäntyä – kirjaimellisesti

Useat keskustavaikuttajat kansanedustajista paikallistoimijoihin ovat hehkuttaneet keskustalaista ilmastopolitiikkaa. Kansanedustaja Petri Honkonen kirjoittaa keskustan nettisivuilla heidän tekevän ”ilmastopolitiikkaa realistisen vihreyden linjalla”. Tehdäänpä pieni katsaus Honkosen mainitsemaan realistiseen vihreyteen.

Keskusta vaatii Honkosen kirjoituksessa stoppia hiilenmustalle politiikalle. Samaan aikaan sähköyhtiö Fortum, josta valtiolla on enemmistön omistus, ostaa merkittävän osuuden saksalaisesta energiayhtiö Uniperista. Kyseisen yhtiön sähköntuotantokapasiteetista peräti 30 prosenttia syntyy hiilestä, ja yhtiö onkin useiden institutionaalisten sijoittajien mustalla listalla. Elinkeinoministeri Lintilä (kesk.) ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan tiennyt sijoittajien välttelevän yhtiötä, vaikka vastaakin valtion omistajaohjauksesta. Hänen mukaansa valtio ei aio myöskään puuttua kauppaan.

Muutamia viikkoja sitten Euroopan parlamentti käsitteli maan- ja metsien käyttöön liittyvää lainsäädäntöä. Parlamentti oli asettamassa Suomelle tiukempia rajoituksia metsähakkuiden suhteen kuin hallitus oli odottanut. Asiasta tehtiin kuitenkin muutosesitys, ja nyt Suomi voi lisätä hakkuiden määrää merkittävästi tulevina vuosina. Tämä on erittäin ongelmallista, sillä aina kun metsiä hakataan, niihin sitoutuneita hiilivarastoja vapautuu. Palautumisessa puolestaan voi kestää hyvinkin kauan.

Metsiä koskeva lainsäädäntö on saanut kansainväliset tutkijatkin huolestumaan. Hiljattain he kirjoittivat kirjeen, jossa varoitetaan hakkuista tehdyn linjauksen vaarallisuutta. Tämä ei kuitenkaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.) haitannut, vaan hän iloitsi avoimesti ”erävoitosta suomalaiselle biotaloudelle". Keskustan ilmastopolitiikka nojaakin vahvasti biotaloudelle, mutta samaan aikaan tutkijat muistuttavat, että bioenergia ei ole hiilineutraalia.

Samaan aikaan kun muu maailma katsoo rohkeasti tulevaisuuteen ja etsii uusia vaihtoehtoja, keskusta ja koko hallitus on asettanut omien äänestäjiensä elinkeinojen säilymisen ilmaston ja ympäristön edelle. Tosiasiassa pitkällä aikavälillä voisimme olla maana luomassa vahvaa talouskasvua ja työpaikkoja panostamalla tulevaisuuden teknologioihin ja ratkaisuihin. On selvää, että vanhoihin keinoihin epätoivoisesti takertuminen ei vie meitä eteenpäin. Ilmastonmuutoksen tuomien ääri-ilmiöiden ja lämpötilan nousun jatkuessa on myös yhä hankalampaa harjoittaa minkäänlaista liiketoimintaa.

On sääli kuinka keskusta ei ota politiikassaan huomioon aikamme suurinta uhkaa – ilmastonmuutosta.

Olli-PekkaPaasivirta
Vihreät Turku

Liberaalivihreä taloustieteen opiskelija Turusta.
Vihreiden nuorten talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja ja liittohallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu