Olli-Pekka Paasivirta Vihreän kauppatieteilijän ajatuksia

Kansalaistottelemattomuus on laitonta – silti se on usein tarpeellista

Mediassa on kirjoitettu laajasti eilisestä lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen kieltäytymisestä istuutua paikalleen lentokoneessa, koska kyseinen kone oli samalla poistamassa turvapaikanhakijaa maasta, mahdollisesti Berliinin kautta hänen kotimaahansa. Poliisit hakivat Pennasen lopulta pois ja häntä odottaa nyt mahdollisesti tuomio ilmaliikenteen häirinnästä.

Useat vaikutusvaltaiset poliitikot ovat ilmaisseet olevansa tyrmistyneitä Pennasen käytöksestä. Esimerkiksi Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman ilmoitti Pennasen toiminnan tyyppisten toimintatapojen olevan ”hyytävä uhka koko länsimaiselle yhteiskunnalle”. Rydmanin kommentti särähti aika pahasti omaan korvaani – kansalaistottelemattomuus on nimittäin läpi koko länsimaisten demokratioiden historian ollut merkittävä tapa nostaa yhteiskunnan merkittäviä epäkohtia julkisuuteen - väkivallattomasti ja rauhanomaisesti.

Yhtenä kuuluisimmista esimerkeistä voisin mainita Martin Luther Kingin, joka johti rotusortoa vastaan kohdistettua kansalaistottelemattomuutta vaikuttamisen välineenä käyttänyttä liikettä. Olen varma, että hänen tekojaan on aikoinaan kommentoitu vaarallisina ja yhteiskuntajärjestyksen vastaisina, mutta nykyään häntä pidetään kansallissankarina. Hänen ja monien muiden kansalaistottelemattomuutta harjoittaneiden toiminta oli nimittäin merkittävänä tekijänä purkamassa Yhdysvaltojen epäoikeudenmukaista lainsäädäntöä ja yhteiskunnan sortavia rakenteita.

Onko Pennasen toiminta sitten laitonta? Tietenkin – hän kieltäytyi tottelemasta viranomaisia ja häiritsi lentoliikennettä. Onko Pennasen teko väärin, se on aivan toinen kysymys.​

Tiedänkö mitään tämän yksittäisen pakkopalautuksen kohteena olevan miehen taustoista, teoista tai syistä miksi häntä oltiin palauttamassa? En tiedä. Tiedän kuitenkin, että Suomen turvapaikkapäätösten käsittelyjärjestelmä on erittäin puutteellinen. Esimerkiksi Pakolaisneuvonnan johtava lakimies ja toiminnanjohtaja kommentoivat sitä Helsingin Sanomissa kertoen turvapaikanhakijoiden oikeusturvan olevan ennennäkemättömällä tavalla vaarassa. Tiedämme myös, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut on tapettu Irakissa ja että Ranskassa on estetty turvapaikanhakijan palauttaminen Suomeen, koska hänet voitaisiin palauttaa Irakiin. Kaikki ei siis taida olla ihan kunnossa.

Tähän väliin voisi olla myös hyvä todeta, että jo Suomen perustuslaki kieltää palautuksen vaarallisiin maihin: "Ulkomaalaisen oikeudesta tulla Suomeen ja oleskella maassa säädetään lailla. Ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu."

Mitä mieltä itse olen Pennasen toiminnasta? Mielestäni hän osoitti suurta rohkeutta toimiessaan omissa nimissään ja omilla kasvoillaan ottaen itse täyden vastuun teoistaan tilanteessa jossa hän koki, että voimassa oleva laki uhkaa ihmishenkiä. Hänen toimintansa on nostanut yhteiskunnallisen epäkohdan uutisten otsikkoihin ja keskustelun aiheeksi. Toivon että nyt käyty keskustelu johtaa siihen, että Suomessa ymmärretään korjata epäinhimillisiin toimiin johtavia lakeja mahdollisimman pian.

En sano että pakolaistilanteen helpottamiseksi on olemassa helppoja, ilmaisia tai kivuttomia ratkaisuja. En kuitenkaan hetkeäkään usko, että paras ratkaisu tilanteeseen on pakkopalauttaa ihmisiä takaisin maihin joissa he ovat hengenvaarassa – se ei ole toimintaa joka sopii länsimaiseen yhteiskuntaan jossa jokainen ihmiselämä on merkityksellinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Toni Rintala

"koska kyseinen kone oli samalla poistamassa turvapaikanhakijaa maasta"

Missä tieto, että kyseessä oli turvapaikanhakija?
Pennanen halusi estää mahdollisen palautuksen. Hän siis arveli itse, että kyse on turvapaikanhakijasta.

"Mielestäni hän osoitti suurta rohkeutta"

Mielestäni osoitti suurta välinpitämättömyytä lastaan kohtaan, kun hylkäsi tämän.

Käyttäjän Olli-PekkaPaasivirta kuva
Olli-Pekka Paasivirta

Lentoemäntä oli kommentoinut kyseessä olleen käännytystilanne https://yle.fi/uutiset/3-10330803

Toni Rintala

"kyseessä olleen käännytystilanne"

Käännytetäänhän rikollisiakin. Ei ainoastaan turvapaikanhakijoita. Turvapaikanhakija saa tehdä törkeitäkin rikoksia ilman käännytyksen pelkoa. Muut rikoksia tehneet ulkomaalaiset käännytetään helpommin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #3

Eiköhän asia ole oikeasti juuri päinvastoin: vakaviin rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat käännytetään välittömästi. Kansalaisuuden saanutta ei niin vain karkoiteta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #7

"vakaviin rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat käännytetään välittömästi."

Mistä tiedät kyseessä olleen turvapaikanhakija?
Tuo ei muutoinkaan ei ole totta.

"Jos turvapaikanhakijalla on perusteet turvapaikkaan eli pakolaisstatukseen, sitä ei voida jättää myöntämättä edes törkeän Suomessa tehdyn rikoksen takia. Tämä perustuu Geneven pakolaissopimukseen ja Suomen ulkomaalaislakiin, virasto muistuttaa."
"Vakavaankaan rikokseen syyllistynyttä ei kuitenkaan voida poistaa maasta, jos häntä uhkaisi kotimaassaan kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu."
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/maahanmuuttoviras...

"Kansalaisuuden saanutta ei niin vain karkoiteta."

Kansalaisuuden saanut on suomalainen ja koti on Suomessa. Minne hänet voi karkottaa, kun hän on suomalainen? ;)
En usko, että kansalaisuuttakaan voi perua..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

Ei kai se muu voinut olla kuin turvpaikanhakija, koska muita ei voida käännyttää.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #14

"Ei kai se muu voinut olla kuin turvpaikanhakija, koska muita ei voida käännyttää."

Tietysti voi. Jos ulkomaalainen on maassa laillisesti tai laittomasti, voi hänet käännyttää pois vakavan rikoksen seurauksena. Paitsi jos hän on turvapaikanhakija. Silloin turvapaikkahakemus käsitellään ensin. Ja jos ilmenee, että hän tarvitsee turvapaikan ja saa pakolaisstatuksen, ei häntä voi käännyttää edes vakavan rikoksen takia.

Juuri käännytettiin pari vietnamilaista takaisin Vietnamiin. Eivät hekään olleet turvapaikanhakijoita.

Meksikolainen jääkiekkopelaaja käännytettiin Meksikoon:
https://www.is.fi/jaakiekko/art-2000005529415.html

Ja ruotsalaisiakin käännytettiin Ruotsiin:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180707220106044...

Ja venäläinen Venäjälle:
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tolstoi-juna...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lentoemännällä ei ollut oikeutta kommentoida tapahtumia koneessa sivulliselle, jolle asia ei kuulunut. Lentoemäntä saanee sanktion omalta työnantajaltaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En kuitenkaan hetkeäkään usko, että paras ratkaisu tilanteeseen on pakkopalauttaa ihmisiä takaisin maihin joissa he ovat hengenvaarassa"

Mielestäsi siis parempi että suomalaiset ovat hengenvaarassa näiden Turun terroristin kavereiden kanssa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mistä tiedät että se oli Turun terroristin kaveri? Aivan, et mistään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Mikä on mamurikollinen? Onko se kirjoitellut kaunaretoriikkaa mamuista ja saanut siitä tuomion?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Ei maasta kuljetella rehellisiä ja lainkuuliaisia ihmisiä vaan tuomion saaneita lainrikkojia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Väärin veikkasit. Maasta kuljetellaan myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #18

"Maasta kuljetellaan myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita."

Juuri siksi heitä kuljetetaan, koska ovat lakia rikkoneet. Eivät poistu maasta vaan rikkovat lakia ja jäävät maahan ilman lupaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Ei se ole minkään lain rikkomista että jossain maassa oleskelee ilman lupaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #20

Älä nyt viitsi laittomuuksiin yllyttää, laissa kyllä kerrotaan millä edellytyksillä Suomessa saa oleskella. Vihervasemmisto ei näytä tuntevan lakia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Mitä minä olen politiikkaa seurannut, niin persuilla näyttää olevan vaikeuksia lain tuntemuksessa ja noudattamisessa. Huhtasaaren mielestä politiikka on pääosin mielipiteitä, mutta sakkotuomiot ei kai sentään ole?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #20

"Ei se ole minkään lain rikkomista että jossain maassa oleskelee ilman lupaa."

Tietenkin on, kun Suomen laki on sellainen.

Thaimaassa saat 500 bathin sakon joka päivästä, jonka olet maassa laittomasti eli ilman lupaa.

Pari suomalaista kokeili tuota hiljattain..
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/thai...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

”Hänen puheensa ovat lipeviä kuin öljy, mutta hänellä on paha mielessä. Hänen sanansa ovat liukkaita kuin voi mutta teräviä kuin paljastettu miekka.”

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

#20. Miten ihmisestä tulee aikuisena uudestaan murrosikäinen Lamminpää. Tietenkin luvaton oleskelu missä tahansa maassa, jossa lupa vaaditaan, on rikos.

Meillä on valtava määrä änkyröiviä kommentoijia. En tiedä mikä tällaisen tavoite on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Jaa-a, varmaan ihan siten että on järki ja tunteet ihan kuin ihmisellä. Jotkut kuvittelevat, että kyynistyminen on kasvamista ja kovuus vahvuutta. Ei ole.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #20

Kyllä se on ulkomaalaislain 185 §:ssä katsottu sakolla rangaistavaksi. Turvapaikanhakijalla on oikeus oleskella Suomessa laillisesti siihen asti, kunnes hänen asiansa on käsitelty.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos olet Makkonen yhtään seurannut tiedotusvälieitä niin viimeaikoina kantasuomalaiset on pistäneet "kylmäksi" muita kantasuomalaisia ihan omiksi tarpeiksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Ei riitä, että noudatamme lakeja ja muita käskyjä, ei riitä, että pidätymme tappamisesta ja varastamisesta emmekä tuota kärsimystä muille. Maailmassa on niin paljon osattomia ja kärsiviä, että kaikkien on syytä ryhtyä aktiivisiin toimiin kärsimyksen lievittämiseksi." (Jukka Koskelainen: Mahtava minä. Itsekkyyden voima ja vastavoimat, 2017)

Juha Hämäläinen

#8. Maailmassa riittää miljardipuolella paimennettavia ja hoidettavia. Siksi ne asiat eivät meille Suomessa kuulu pienen kansan hoidettaviksi vaan niiden maiden kansoille itselleen aloittaen lisääntymisen hallinnasta ja järjestyksen saattamisesta voimaan. Molemmat tehtävät ovat erityisesti nuorten miesten vastuulla pakolaisuuden sijaan. (J.Hämäläinen 2018. US-puheenvuoro).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Hänen puheensa ovat lipeviä kuin öljy, mutta hänellä on paha mielessä. Hänen sanansa ovat liukkaita kuin voi mutta teräviä kuin paljastettu miekka.”

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Periaatteen tasolla kansalaistottelemattomuus on ihan kunnoitettava ajatus. Käytännön tasolla kannattaisi hieman miettiä missä sitä harkoittaa, miksi sitä siellä harjoittaa ja pitää olla valmis kantamaan sen seuraukset. Siksi Pennanen on taas osoitus epävakaasta, impulsiivisesta tunneihmisestä joka on aivan väärässä työssä, koska yleensä ainakin luulisi, että hänenkin nuppinsa pelaa noin muuten.

Pennasen puolutustaminen jälkikäteen ja 'järjellä' on kyllä jo melkoista. Jos anarkistin mukaan kansalaistottelemattomuuden taloudelliset vaikutukset voidaan sivuuttaa lehtoliikenteen häirintä on vakavaa puuhaa ja voi kumuloitua koko lentoketjuun ja aiheuttaa jossei varmaa kuolemaa niin melkein.

Toivottavasti saa vähintään jättisakot.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kansalaistottelemattomuus versus laki. Pennasesta tuli punavihreiden ja median keskuudessa sankari. Taannoin isokokoiset tyypit harjoittivat kansalaistottelemattomuutta hätistemällä aikuisia maahanmuuttajamiehiä alaikäisten tyttöjen kimpusta. He eivät ole kenenkään sankareita vaan poliisin silmätikkuja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Silloin kun asialla on "meidän jengi", kyseessä on kansalaistottelemattomuus silloinkin, kun perustelut ovat vain arvauksia ja oletuksia. Silloin, kun asialla on "niiden porukka", kyse on rikollisesta toiminnasta vaikka perustelut olisivat silmin nähtävissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Missäs tuommoista kansalaistottelemuutta mahtoi olla? Onko MV-sivustolla käyty?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Joskus MV -sivusto on paikallaan. Kun perinteinen media kertoo, että raiskaaja on ”satakuntalainen mieshenkilö”, MV - sivusto kertoo, että raiskaaja on Suomeen puoli vuotta sitten tullut turvapaikanhakija Abdullah ......
Taannoin nigerialainen miesjoukko raiskasi naisen oslolaisessa puistossa. Norjalainen naiskansanedustaja kyseli julkisuudessa: ”Mikä norjalaista miestä vaivaa”?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Mustamaalauksen Vimma on paikallaan, kun se mitä tapahtuu todella ei riitä.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #31

Todellakin, herra perussuomalaisen Hakkaraisen mustamaalaus edustaa semmoista vimmaa, johon herra Lamminpääkin mielihyvin yhtyy.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

En ole kuullutkaan että Mielikuvituksen Voima olisi Hakkaraisesta valeuutisia levittänyt. Parista toimittajasta kyllä.

Kun nyt otit Hakkaraisen puheeksi, niin täytyy sanoa, että Halla-aho saarnaamassa sormi pystyssä soo soo lakeja pitää noudattaa on yhtä naurettava tapaus kuin jos Huhtasaari meuhkaisi tekijänoikeuksista tai Hakkarainen raittiuden iloista.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #38

Halla-aho, Hakkarainen ja Huhtasaari. Kolmikko joka saa suvatsevaisen globalisaatio -intoilija kiihottumaan. Järki putoaa housun vyön alapuolelle, josta sitten jututkin kumpuavat.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #40

Myötähäpeää näistä nyt saa tuntea, Arkadianmäen apinatalon väestä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Joo, on vaikea sanoa, kummat ovat nolompia, tämä kolmen H:n kerho vai heidän myötäjuoksijansa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #40

Puhu nyt omasta puolestas vaan... ja niinhän sinä puhutkin. Minä en muuten ole kirjoittanut yhtään puheenvuoroa Huhtasaaresta enkä Hakkaraisesta, koska kumpikaan ei ole sanonut tai tehnyt koskaan mitään kovin kiinnostavaa.

Pennasesta olisin voinutkin kirjoittaa, mutta Paasivirta ehti ensin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #48

Puhunkin vain omasta puolestani. Samalla nauran maailman lamminpäiden päättömyksille. Arkipäivien huveja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Hullulla on halvat huvit. Tosin jos naurat minun päätömyyksilleni, sinulla on huvit vähissä. Ehkä sinun kannattaa katsoa peiliin, kyllä silloin hupia piisaa.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Kiitos Olli-Pekka Paasivirralle maltillisesta ja selkeästä puheenvuorosta.
Siteeraanpa tähän vielä mainiota kirjoittajaa ja ajattelijaa professori Anu Kantolaa, joka kansalaistottelemattomuutta- ja aktivismia käsittelevässä artikkelissaan totesi seuraavaa:
... kansalaisuus ei ole alamaisuutta vaan vastuullisuutta, jota ei voi ulkoistaa.
Kantolan blogi ilmestyi Kirkon ulkomaanavun sivustolla viime vuonna. Suosittelen sitä kaikille luettavaksi.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Iltalehti kertoo että Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori toteaa: "Jos väärää tietoa on annettu niin kuin julkisuudessa olleiden tietojen perusteella on annettu, ja sillä on tavoiteltu taloudellista hyötyä, niin se on lain mukaan petosrikos" Tästä olen kyllä pitkälti samaa mieltä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mitäpä jos me kaikki, joidenka mielestä joku Suomen lainsäädännössä ei vastaa sitä mitä meistä kukin ja jotkut järjestöt jostakin mieltä ovat, nousisimme barrikaadeille ? Siis alkaisimme häiriköimään lain vastaisesti ajaessamme jotakin asiaa jonka koemme oikeaksi ?

Esimerkiksi minä, entisenä ammattisotilaana, alkaisin laittomin keinoin ajaa sitä, että Suomi palauttaa jalkaväkimiinat takaisin arsenaaliimme.

Olen nimittäin ehdottomasti sitä mieltä, että Suomen jalkaväkimiinakieltolaki oli erittäin paha virhe ja vaarantaa maanpuolustustamme.

Jos toimisin miinakieltolain muuttamiseksi ulkoparlamentaarisin keinoin, ilmeisesti toimisin vihreän ideologian mukaan "rohkeasti". Mutta joutuisin satavarmasti leivättömän pöydän ääreen rikoksesta ihmiskuntaa vastaan jne. ( sen verran taitavasti tuo miinojen kieltolaki on kirjoitettu ja rankasti sanktioitu ).

No, minä en lojaalina esivalalle nouse barrikaadeille kuten vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri teki, vaan pyrin omalta osaltani sanavapautta hyödyntäen vaikuttamaan siihen, että Suomi kumoaa tuon jalkaväkimiinojen kieltolain. Suomi nimittäin itse päättää siitä eikä mikään kansainvälinen järjestö ja Suomi voi yksipuolisesti irtisanoutua miinakieltoa koskevista kansainvälisistä velvoitteista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

- Olen iloinen siitä, että turvapaikkamenettelyn epäkohdat ovat nousseet keskusteluun. Mun mielestä on tärkeää puhua siitä, miksi ihmiset eivät tällä hetkellä luota tähän systeemiin, Pennanen sanoo.

Hän kertoo puhuneensa lähes koko eilisen päivän puhelimessa ja saaneensa paljon palautetta tapaukseen liittyen. Kaikki viestit eivät ole arvatenkaan olleet positiivisia.

- On tullut kannustusta ja on tullut vihapostia. Koen että tämä vihapuheen määrä meidän yhteiskunnassa, niille ihmisille jotka erityisesti puolustavat turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia, on hätkähdyttävä ja pelottava, Pennanen kertoo.

- Olen ollut järkyttynyt siitä, millaista se viha voikaan olla, ja miten tässä meidän yhteiskunnassa ei ole onnistuttu siihen paremmin puuttumaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180801220110872...

Petri Hämäläinen

Kantola: “On tullut kannustusta ja on tullut vihapostia.“

Voisiko sitä tyhjentävämmin itseään ilmaista. Maailmankuva, jossa samanmielisyys on kannustusta ja muut mielipiteet ovat vihapuhetta.

Kuka näitä paskanpuhujia jaksaa kuunnella?

Kantola: “Olen ollut järkyttynyt siitä, millaista se viha voikaan olla, ja miten tässä meidän yhteiskunnassa ei ole onnistuttu siihen paremmin puuttumaan.”

Uskooko sekopää totalitaristi kuplassaan, että valtio tulee väliin ja tekee selvää kaikista jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä?

Kyllä nimenomaan. Ja kommarien Neuvostoliitossahan se nimenomaan tulikin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Kuka näitä paskanpuhujia jaksaa kuunnella?"

Kyllä hämmästyttävän moni kuuntelee Kärnää ja Halla-ahoa.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen Vastaus kommenttiin #45

Hekö ovat ainoat paskanpuhujat?Suppea on sinulla maailmankatsomus.
Sinuakin kuuntelee moni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Eivät toki ainoat. Sinäkin selvästi kuulut joukoon, vaikkei kukaan kuuntelisikaan.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Kun puhutte turvapaikkapäätöksistä,niin miksi mielestänne virheet on aina tehty kielteisistä päätöksistä?
Olisiko mahdollista,kun virheitä on tehty,niin niitä on tehty myös myönteisistä päätöksistä?
Mitä aiotte tehdä tälle asialle?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onhan sekin mahdollista. Mitä asialle voi tehdä ja tarvitseeko tehdä mitään?

Käyttäjän TapioUkkola kuva
Tapio Ukkola

Blogisti kyselee: "Onko Pennasen teko väärin, se on aivan toinen kysymys.​"

No eikö tuo ole päivän selvä asia, että väärinhän se oli! Luotan viranomaisiin siinä, että yhtään aiheetonta karkotusta ei tehdä. Mitä siitä tulisi, jos jokainen rupeaisi vastustamaan virkavaltaa, jos toiminta ei satu itseä miellyttämään. Olemme sitten toimintakyvytön kansakunta, jota muut osaavat kyllä käyttää hyväkseen.

Toivottavasti tämäkin tapaus realisoituu seuraavissa vaaleissa, jotta roti säilyy jatkossakin yhteiskunnassamme.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Teko oli tietysti laiton, se on päivänselvää. Vaikeampi kysymys on se, oliko se siltikään väärin. Pennasen lisäksi moni muukin on miettinyt pakkopalautusten eettisyyttä, ja kyllä niiden yhteydessä ilmiselviä oikeusmurhiakin on tapahtunut, esimerkiksi Zaki Hussainin tapauksessa. Hänet pakkopalautettiin kahden kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Kabuliin. Tapauksesta nousi kohu Suomessa, sillä Hussainin oli palautuspäivän aamuna saanut hallinto-oikeudelta täytäntöönpanokiellon maastapoistoon. Hänelle oli myönnetty työperusteinen oleskelulupa. Se oli liian myöhäistä, Hussaini istui jo koneessa matkalla Kabuliin. Myöhemmin hän onneksi pääsi palaamaan Suomeen tukijoidensa avulla. Valitettavasti kaikilla ei ole ollut moista tuuria.

Jos kiinnostaa tietää, mitä Afganistaniin palautetuille turvapaikanhakijoille kuuluu, asiasta löytyy lisää tietoa Suomen Kuvalehdestä 30/2018.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Käsittääkseni Martin Luther King ei harrastanut kansalaistottelemattomuutta. Hän piti julkisia puheita ja puhetilaisuuksia, joita suuret ihmisjoukot itse saapuivat kuulemaan. Ei pienintäkään laittomuuteen viittaavaa.
En ymmärrä, miksi etsitään rouva Pennasen teolle oikeutusta milloin minkin myöhemmän kuuluisuuden tekoihin viitaten, tekoihin, joilla ei ole minkäänlaista yhtymäkohtaa nyt tapahtuneeseen häiriköintiin.

Toimituksen poiminnat