Onko Suomen päästöillä merkitystä ilmastolle?

Törmäsin Hesburgerin ilmastonmuutosta käsittelevän kampanjan yhteydessä taas kerran valitukseen siitä, että Suomen ilmastotoimilla ei ole mitään merkitystä. Ei ole kuulemma mitään väliä mitä näin pieni maa tekee, jos Kiina ja Intia eivät tee mitään. Tämä on varsin ongelmallinen ajattelutapa.

Yksi suomalainen tuottaa vuodessa 8,7 tuhannen hiilidioksidi kilon päästöt samaan aikaan kun yhden intialaisen päästöt ovat 1,8 tonnia. Yhden suomalaisen päästöt vastaavat siis lähes viiden intialaisen päästöjä. Suomalainen tuhoaa maapallon ilmastoa siis paljon paljon nopeammalla tahdilla kuin monen väestörikkaan maan asukkaat. Tätä faktaa ei voi kieltää yli eikä ympäri: rikkaan maan asukas kuluttaa luonnonvaroja moninkertaisesti verrattuna muihin.

Ei ole loogista verrata miljardin asukkaan maata viiden miljoonan asukkaan maahan. Totta kai Intian kokonaispäästöt ovat isommat, mutta asukaslukukin parisataakertainen. Jos Intia jaettaisiin viiden miljoonan asukkaan provinsseihin, eikö näiden provinssien päästöillä olisi väliä? Jokaisen provinssin asukkaat voisivat ajatella, että meidän päästöillämme ei ole mitään väliä, koska olemme niin pieni alue.

Todellisuudessa kaikille päästövähennyksille on tarve – ja kiireesti. Vaikka Suomi voikin laskea omia päästöjään vain rajallisesti, voimme edistää Euroopan unionissa politiikkaa, joka vaikuttaa koko maapallon päästöjen kehitykseen, esimerkiksi päästökaupalla ja hiilitulleilla.

Jos me emme yhtenä maailman hyvinvoivimmista ja koulutetuimmista maista tee mitään, miten voimme odottaa mitään mailta jotka ovat vasta nostamassa kansalaisiaan köyhyydestä? 

Olli-PekkaPaasivirta
Vihreät Turku

Liberaalivihreä taloustieteen opiskelija Turusta.
Vihreiden nuorten talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja ja liittohallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu